A speeddate with the Taj Mahal

(photo: me at the Taj Mahal)

Hi Everyone,

The last time I had a quick stopover in Delhi (for just 24 hours) I decided with one of my colleagues to visit the Taj Mahal. This is quite a crazy plan because a one way drive takes already 3 hours and everything was arranged (driver + guide) just an hour before te flight left. That did not stop us from marking off this bucket list thing. Because really? What do you want to see from the world? I guess the only right answer is everything! (Ok maybe not e-ve-ry-thing but all the nice stuff – yes). And the very famous Taj Mahal is included as well if we talk about my wish-list. (All photo’s on this blog are my very own pictures – nothing is sponsored)

As said, because we just had to do this within 24 hours, I could get a 40 minutes sleep before I had to get up again because our pick up time was at 7 in the morning – and we arrived in the middle of the night in the hotel. The trip we did was booked via http://www.royalworldtravel.in and the costs I made were around 55 euros + 13 euros entrance fee. I felt super tired. Luckily we had a big car with seats which you could switch over in a flat position. To be honest, I woke up when we made it to Agra already (Agra is the city where the Taj Mahal is located). So I cannot tell you a lot about the trip to Agra itself. We jumped out of the car and took a small ride with the tuktuk to the main entrance. The weather was incredibly hot and humid, so I felt like the candle Lumiere from Beauty and the Beast for real – I was melting away.
Anyhow, If you enter the complex you have to pass by the security check, than you pass an enormous gate and after that you see the grandeur of the Taj Mahal. We got a tour of one hour with the explanation of everything what you need to know about the Taj Mahal and some time to take pictures. Unfortunately I did not bring my camera with me, only my iphone as this was totally unexpected. The Shah built it for his wife after she died because he loved her so much. After he died, his remains were buried there as well. It is really beautiful, especially from the outside and everything is symmetric. So because there is a mosque at the left, there is also a mosque at the right and so on…I understand why it is a so called ‘world wonder’.

After the tour we had to drive 3 hours back to Delhi again where I had enough time to rest before the flight again. So my conclusion is, it is really possible to visit the Taj Mahal on a 24 hour layover.

tajmahal13

tajmahal14tajmahal6
(The Taj mahal – outside)

tajmahal1
(The entrance gate) 

tajmahal11(close up)

Hoi Iedereen,

De laatste keer dat ik in Delhi ben geweest was tijdens een stopje van maarliefst 24 uur. Toch hebben ik en een collega besloten om in die 24 uur de Taj Mahal te bezoeken. Wat gekkenwerk is, aangezien een enkele reis naar de Taj Mahal maarliefst 3 uur rijden is en we voor de vlucht vertrok uberhaupt nog alles moesten gaan regelen (chauffeur +gids). Dat hield ons niet tegen het toch te doen, want dit stond megahoog op onze bucketlist. En je wilt toch echt alles van de wereld zien (nou ja – misschien niet alles), dan hoort de enige echte Taj Mahal daar zeker bij!

Zo gezegd, zo gedaan. Ik kon wel 40 hele minuten slapen voordat de wekker ging omdat de chauffeur ons weer op kwam halen om 7 uur in de ochtend – en we kwamen ‘s nachts aan in het hotel. De trip was geboekt bij http://www.royaltravel.in en de kosten waren 55 euro + 13 euro entree. Gelukkig was het een ruim busje en konden we de stoelen in een ligpositie zetten. Als ik eerlijk ben heb ik van de route zelf weinig gezien omdat ik alleen maar in coma heb gelegen en werd ik pas wakker in Agra zelf (De Taj Mahal is te vinden in de stad Agra). Eenmaal aangekomen zijn we vanuit de auto de tuktuk ingesprongen die ons naar de ingang bracht. Het weer was qua gevoelstemperatuur 100.000 graden warm, plakkerig en je smolt letterlijk weg. Eerst moet je de security check door, passeer je een enorme indrukwekkende gate die al bij het complex hoort en daarna sta je eindelijk oog in oog met dit enorme gebouw. We kregen een tour van een uurtje waar in alles wordt verteld over de Taj Mahal en waar we de gelegenheid hadden om foto’s te maken. Helaas had ik mijn camera niet mee, alleen mijn iphone, omdat dit tripje totaal onverwacht was. De Taj Mahal is gebouwd voor de overleden vrouw van de Shah, door de Shah, waar zij daadwerkelijk is begraven. Puur omdat hij zoveel van haar hield. Na de dood van de Shah zijn ook zijn resten bijgezet. Het gebouw is heel indrukwekkend, vooral vanaf de buitenkant en alles is symmetrisch. Dus omdat er links een moskee staat, staat er rechts ook een enz. Ik begrijp heel goed dat dit in het lijstje thuishoort van de 7 wereld wonderen.

Na de tour begon de rit van 3 uur terug naar Delhi waar ik gelukkig nog genoeg tijd had om te slapen voor de vlucht. Is het mogelijk om de Taj Mahal te bezoeken als je 24 uur in Delhi bent? Jazeker, en ik ben het levende bewijs daarvan!

tajmahal7

tajmahal10

 Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s