Winter Fairy Tale in Canada

(photo: Husky Sledding in Canmore near Banff N.P.)

Hi everyone!

Here a post about one of the coolest things I ever did! On a 72 hour layover in Edmonton, Canada I had the chance to do some serious husky sledding! (nothing is sponsored – all pictures are taken by me).

After a 4 hour drive (it’s just 1 hour from Calgary – much closer!) I arrived in a place named Canmore near Banff N.P. Lucky for me and the colleagues who joined me, the car had a flat tire and it  would be fixed while I went for a husky ride at the Snowy Owl company. I booked the tour in advance and chose the powder hound express tour which includes a 30 min. introduction and instructions – because you will ride the sleigh yourself, 1 hour of dog sledding fun (with a distance of 10 km.) and a drink at the campfire to end the tour!

Important during the sledding are your clothes you are wearing. During winter time it is FREEZING cold in Canada, especially when you go out for any winter activities like dog sledding. So I wore some ski-pants, gloves, a hat, a long winter/ski coat, a fleece scarf and snowboots. You also have the possibility to rent some sledding/winter clothes at the company.

After that we hopped into a mini van with some other people and drove to the spot were the husky ride would take place. We got an instruction about how to instruct the puppy’s and stop the sleigh. During the instruction the dogs were howling very loud. They really do sound like wolfs. Of course the huskies know the route by heart so they do not really listen, but it is good to know how to stop the sleigh. The dogs like to be encouraged with terms like ‘good puppies’, so we yelled that all the time. Probably I sounded like a complete imbecile, but whatever…. The first 5 kilometers were very bumpy with a lot of turns. One of the dogs lost control which ended with the result I fell of the sleigh and if the leading dog did not correct the sleigh, probably my colleagues would have ended up somewhere off-track in a bush. Laying down flat faced in the snow, I even looked more like an idiot. But I still had fun. After 5 km. we made a stop at a point with a very wide view over the area and where we could rest for 10 minutes and cuddle with the dogs. The last 5 km. are easier to do and so on we left the huskies which are exhausted after running around for an hour and left to the campsite to get a hot drink and chill! This is the coolest winter wonderland experience you could ever imagine!

Edmonton2

(my huskies / sleigh during a stop)

Hoi Iedereen,

Hier een post over een van de leukste dingen die ik ooit heb ondernomen! Op een 72 uurs stop in Edmonton, Canada had ik de mogelijkheid om te gaan husky-sleeën, iets wat heel hoog op mijn bucket list stond! Na een rit van 4 uur (het is maar 1 uurtje rijden vanaf Calgary – een stuk dichterbij!) arriveerden we in Canmore wat praktisch naast Banff N.P. ligt. Gelukkig voor mij en mijn collega’s hadden we aan het einde van de rit pech met de auto en moest er een lekke band worden gefixed. Gelukkig werd dat geregeld terwijl ik ondertussen ging sleeën bij een bedrijf genaamd Snowy Owl. De tour had ik vooraf in Nederland al geboekt en ik had gekozen voor de Powder Hound Express tour. Dit houdt in dat je begint met een instructie en uitleg van 30 minuten – voornamelijk omdat je zelf echt te slee gaat besturen, 1 uur sleeën waarbij je een afstand van 10 km. aflegt en je eindigt met een warm drankje bij het kampvuur in de sneeuw.

Belangrijk is om de juiste kleding aan te hebben. In de winter in Canada is het echt ijs-en-ijs koud, vooral als je aan winteractiviteiten als deze gaat deelnemen. Wat ik droeg was een muts, goede handschoenen, een skibroek, een lange winter/ski jas, een fleece sjaal en snowboots. Mocht je iets niet hebben is er een mogelijkheid om bij het bedrijf zelf kleding te huren.

We stapten in een mini busje om ons naar de plek te vervoeren waar het husky avontuur zou plaatsvinden. Vervolgens kregen we een instructie over hoe wij de slee konden besturen en hoe we de slee vooral konden stoppen. Tijdens de instructie waren de husky’s voornamelijk aan het janken als wolven en hoorde je af en toe weinig van wat er gezegd werd. De huskies kennen de route heel goed en het rijden gaat opzicht vanzelf. Wel worden ze graag aangemoedigd met termen als ‘good puppies’, dus dat hebben wij natuurlijk de hele route naar de honden geroepen (wat vast heel raar klinkt maar ach…).
De route was de eerste 5 kilometer heel hobbelig en bestond uit veel gemene bochtjes. Een van de honden deed iets raars waardoor de hele slee uit de bocht vloog, met als gevolg dat ik met mijn gezicht in de sneeuw lag (wat er al helemaal idioot uitzag) – en als de leider van de honden niet had bijgestuurd – zou de slee inclusief collega’s zo de bosjes in gevlogen zijn. Het mocht de pret niet drukken en na 5 kilometer maakten we een prachtige tussenstop op een soort van sneeuwvlakte tussen de bergen met weids uitzicht. Zo konden de huskies even bijkomen en wij ook! De laatste 5 kilometer waren een stuk makkelijker om te rijden en we eindigde de tocht bij het kampvuur waar we een warm drankje aangeboden kregen. Absoluut de leukste winter/sneeuw ervaring die je kunt meemaken!

edmonton8.JPG

(Dogsledding in Canmore – I edited the faces of my colleagues so you only may recognize me)

edmonton5

Edmonton3edmonton6Edmonton1

 Follow my blog with Bloglovin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s