Scary Surfing in Muizenberg, Capetown

(photo: Muizenberg beach)

Hi everyone,

During my last holidays I went to my favorite place on earth and that is Capetown. Personally I think Capetown is even better than heaven. I know Capetown almost as good as Amsterdam and I love the sights, the good food, the atmosphere, the nice restaurants and bars, the beaches and the wine estates near the city. I will post more about Capetowns hotspots later. (nothing is sponsored – all pictures are taken by me)

Last time I went to Capetown I really wanted to go surfing. The best surfing spot for beginners like me is Muizenberg. I surf already for years and I can say I’m not really gifted with any ‘surf-talent’ or whatever you may call it, but I do really enjoy it (if the waves are not bigger than 1 meter high).

But I experienced a (big mental) problem here. I’m used to surf in the Netherlands so I don’t have any shark experience. Near the coast of Capetown and South Africa, it is full of Great White Sharks. The fact that people go shark diving, so the sharks come closer to the shore because they are attracted by the food they throw into the water – so there is a good chance to see the great whites, does not help. Luckily at some beaches like Muizenberg, Fish Hoek, Kalk Bay and many more you have good shark spotters. You can download an app named Shark Spotters where you can check out the actual status and the flag status (which shows the condition for spotting and chance of any sharks around)

When I arrived the flag status was red – so there was a high risk. But still I went into the water (not so far into the water though like other surfers because I was really scared – I’m just a big drama queen probably). But I managed to catch the baby waves close to the shore.

The board I rented at Xpression on the beach, one of the shops at the Beach Road and was a longboard from Ryan Marco designs. I check out the surfing/ wave conditions at the app or website of MagicSeaweed (MSW).

After this little challenge I bought myself a Corona at Tigers Milk, a nice lunch spot with a great view. And at that moment the shark alarm went off!

muizenberg1

(wetsuit: Reef, board: Ryan Marco)

Hoi Iedereen!

Tijdens mijn laatste vakantie heb ik mijn favoriete plekje op aarde weer eens bezocht, namelijk Kaapstad! Ik ben vaker in Kaapstad geweest zowel voor werk als vakantie en ken daarom Kaapstad bijna net zo goed als Amsterdam. Ik ben gek op de omgeving, het eten, de sfeer, de restaurantjes, de mooie stranden en natuurlijk de wijnhuizen in de buurt. Ik zal later meer bloggen over al mijn favoriete spots in Kaapstad en daarbuiten.

Deze keer wou ik heel graag een keer gaan surfen. Het beste strand voor beginners zoals ik is Muizenberg. Eigenlijk surf ik al jaren maar ik ben nou niet heel erg getalenteerd, al zeg ik het zelf. Ik zal niet snel aan een of andere Redbull wedstrijd meedoen want daar ben ik veel te bang voor aangelegd. Het gaat mij erom dat ik het gewoon heel leuk vind (zolang de golven niet hoger dan een meter zijn).

Er was alleen een heel klein probleempje, mentaal gezien vooral. Ik surf voornamelijk in Nederland dus ik heb geen ervaring met risico’s op haaienbeten. Ik vind de kwallen en zeehonden uit de Noordzee al spannend genoeg. En bij de kust van Kaapstad stikt het van de witte haaien. Mede door de toename in populariteit van shark diving, waar haaien met eten naar de kust worden gelokt zodat toeristen de haaien ook daadwerkelijk zien als ze in een kooi de zee ingegooid worden. Gelukkig zijn er op sommige stranden zoals die van Muizenberg, maar ook Fish Hoek, Kalk Baai etc shark spotters aanwezig. Er is een app te downloaden op je telefoon of tablet genaamd Shark Spotters en hier kan je de actuele status bekijken betreft de condities, de kans op haaien en de vlag status die daar ook weer mee te maken heeft.

Wanneer ik op het strand aankwam was de vlag hartstikke rood (grote kans op-). Maar ik ben met mijn zenuwen en mijn gehuurde board toch het water ingesprongen. Natuurlijk bleef ik hartstikke dicht bij de kust terwijl de kans op een haaienbeet zelfs met een rode vlag waarschijnlijk echt heel klein is, maar ik vond het stiekem echt heel spannend. Toch heb ik gesurft op de babygolfjes dicht bij het strand.

Het board heb ik gehuurd bij Xpression on the beach, een van de surfshops op Beach Road en het board was een longboard van het merk Ryan Marco designs. De status van de golven check ik zowel in Nederland als elders in het buitenland op de app of website van MagicSeaweed (MSW).

Na deze mentale uitdaging heb ik mezelf getrakteerd op een Corona in het tentje Tigers Milk, een leuke lunch spot met goed uitzicht over het strand. En daarna ging natuurlijk het shark alarm af!

muizenberg3

(Shark alarm went off / white flag is waving)

muizenberg2

(Corona at Tigers Milk)

 Follow my blog with Bloglovin

One thought on “Scary Surfing in Muizenberg, Capetown

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s